Jenny vakts ljuvliga sommarbärs-lemonad

Här kommer mitt recept på min hemmagjorda lemonad. Den är fantastiskt god.
 

Se först och främst till så att du har alla ingredienser och 'förutsättningar' hemma. 

Du behöver: kastrull/er, saftsil (jag använder en sån duk på fyra ben), socker, bär, någon form av hålslev, natriumbensoat, steriliserade flaskor.

 
 

I Jenny vakts ljuvliga sommarbärs-lemonad är det en ljuvlig blandning av bär. Jordgubbar, röda vinbär, hallon och rabarber. Jag har haft samtliga bär i frysen och det fungerar utomordentligt.

 

Jag använde ca 2 liter bär.

 

 
 

Koka upp bären i 6 dl vatten. Låt det sedan skjuda under lock i ca 10 min.

 

 
 

Tryck bären mot kastrullens väggar. En hålslev är bäst. Jag använde en potatismosare och det fungerar ypperligt. Jag tog också en vanlig sked på några ställen.

 

 
 

Häll sedan bärsörjan ner i duken. Tryck absolut inte på bären när de ligger i silen. Då riskerar man att det trycks igenom partiklar som inte ska vara i saften. Låt det bara stå i ca 30-40 min. Jobbet gör sig själv under denna tid. 

 

 
 

Rengör kastrullen ordentligt. Mät upp den utrunna saften. Jag gissar att det är ungefär 2 liter saft. 

Häll tillbaka 'råsaften' i den rengjorda kastrullen igen. Koka upp igen tillsammans med 6 dl socker/färdig utrunnen liter saft. Eftersom att jag fick ut 2 liter, tillsatte jag alltså 12 dl socker. 

 

Låt det bara koka upp någon minut till sockret har smält. Rör hela tiden när du blandar i sockret.

 

Under tiden är det bra att hetta upp/sterilisera flaskorna som ska användas. Jag lägger flaskorna i rengjord vask och häller kokande vatten på.

 

 

Efter uppkok och sockret är det dags för skumning. Allt skum som ligger på ytan ska nu bort! Hålslev eller annan sked är ett måste. Skummet innehåller bakterier och annat som är det som lättast möglar. 

 

I min värld är detta det svåraste momentet. Varför? Jo jag är osäker på om allt skum är 'farligt skum'. Jag ska förtydliga. När du sedan häller saften på flaskor och häller snabbt genom en tratt så bildas det ju också skum. Därav är min skumningsprocess lite invecklad och inget ni behöver ta efter. Jag provocerar fram skum så att säga genom att låta saften få genom en tratt från kastrull till kastrull... Som sagt, här är jag i en utvecklingsfas och har att lära.

Efter min lilla skumningsprocedur väljer jag att tillföra Natriumbensoat för hållbarhetens skull. Ca 1 krm/liter saft.

 
 

När jag sedan tappar upp på flaskor väljer jag att lägga flaskan lite nedåt för att undvika bubbelskum när man häller för fort. Häll ända upp! Det gör att konserveringen håller bättre.

 

Blanda sedan med valfri mängd vatten och njut för fulla muggar.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0